Naar inhoud

Lichaamsgewicht, lichaamssamenstelling en energiebalansgerelateerd gedrag tijdens de overgang naar het ouderschap

TRANSPARENTS

Lichaamsgewicht, lichaamssamenstelling en energiebalansgerelateerd gedrag tijdens de overgang naar het ouderschap - TRANSPARENTS

TRANSPARENTS is een onderzoek naar veranderingen in lichaamssamenstelling en levensstijl bij koppels die een eerste kindje krijgen. We richten ons hierbij zowel op de mama als de papa.

Het begrijpen van kritische perioden waarin mensen het risico lopen om aan te komen of ongezonde veranderingen in energiebalans gerelateerd gedrag (EBRB) te vertonen, d.w.z. eten, lichaamsbeweging en sedentair gedrag, kan helpen bij de ontwikkeling van programma's om gewichtstoename te voorkomen. Hoewel de overgang naar ouderschap geassocieerd is met zwangerschapsgerelateerde gewichtstoename en -retentie bij vrouwen, is er geen bewijs over het effect van het krijgen van een eerste kindje op het lichaamsgewicht bij mannen. Het is bovendien onduidelijk of zwangerschapsgerelateerde gewichtstoename en -retentie gepaard gaan met ongunstige veranderingen in lichaamssamenstelling en EBRB bij zowel vrouwen als mannen bij de transitie naar ouderschap. Met behulp van een mixed-methods design willen we inzicht krijgen in deze kritische levensfase. Een observationele follow-upstudie zal gebruikt worden om veranderingen in lichaamsgewicht, lichaamssamenstelling en EBRB te onderzoeken bij koppels van pre-conceptie tot één jaar postpartum, en om diegenen te identificeren die het grootste risico lopen op overmatige gewichtstoename. Een kwalitatief onderzoek met focusgroepdiscussies zal worden gebruikt om determinanten van veranderingen in EBRB tijdens en na de zwangerschap te identificeren.

Team

 

Hoofdonderzoeker

Dra. Vickà Versele

 

Andere betrokken onderzoekers

Prof. dr. Dirk Aerenhouts

Prof. dr. Tom Deliens

Prof. dr. Peter Clarys

Prof. dr. Leonardo Gucciardo

Prof. dr. Roland Devlieger - KU Leuven

Prof. dr. Annick Bogaerts - KU Leuven

 

Funding

FWOE

 

LINKS

 

Websites

www.transparents.be

 

Reeds verschenen publicaties

Deliens T, Versele V, Vanden Eynde H, Clarys P, Devlieger R, Bogaerts A, et al. Body weight, body composition and energy balance related behaviour during the transition to parenthood: study protocol of a multi-centre observational follow-up study (TRANSPARENTS). BMC public health. 2019;19(1):516.